Okolo Švýcarska den 7. – Cyklistika a historie v kantonu Valais

Kanton Valais (německy Wallis) je známý především díky monumentálnímu Matterhornu. My jsme ale zůstali v údolí řeky Rhôny a protože jedeme na e-kole, zastávka ve světovém sídle cyklistické federace – UCI (Union Cycliste Internationale) byla takřka povinností. Nemohli jsme minout St. Maurice (sv. Mořic) – nejstarší klášter v západní Evropě (ezaměňovat se St. Moritz, ten je v kantonu Graubünden). Opatství v St. Maurice oslavilo letos 1500 let od svého založení v roce 515. Vrcholem dne ale byl výjezd na nejmenší vinici na světě nad obcí Saillon.

Zámeček Chillon u Montereux je až kýčovitě krásný.
Kdo by se nadál, že ve Švýcarsku bude erotický hypermarket..
České elektrokolo u svatyně světové cyklistiky.
Názorná výstavka vývoje jízdního kola (elektrokola pochopitelně chybí)
Středisko UCI je vedle administrativní budovy hlavně obrovským velodromem
A jeho stěny lemují fotografie legend světové cyklistiky – zde je Jaroslav Kulhavý v olympijském závodě z Londýna 2012.
Nedalo nám to a tak jsme naše elektrokolo trochu potýrali na místním pump-tracku.
Od roku 1128 klášter St. Maurice spravuje řád Augustiniánů.
a právě se chystá svatba, tak nebudeme rušit.
Některé výjezdy do vinic v údolí Rhony byly opravdu výživné
Stejně jako skoro dozrálé víno, které je pěstováno v mnoha odrůdách.
Vstup k pamětní Farinetově vinici, který je Jánošíkem či Robinem Hoodem švýcarské historie.
Farinet byl penězo-kazcem, který ale své falešné peníze rozdával chudým. Byl za to stíhán a následně zabit.
Na památku jeho touhy po svobodě byla založena tato nejmenší vinice, kterou tvoří jenom tři keře vína a oficiálně patří JV Dalajlámovi.
Ve vesničce Saillon pod vinicí si historii rádi připomínají každoročními slavnostmi.
Ve tvrdé konkurenci zdejších vinařů obstojí jenom ti nápadití.
Biskupský hrad v Sionu, hlavního města kantonu Wallis
Švýcarské víno není levné, vína z Francie a Itálie seženete i o polovinu laciněji.. ale neochutnat místní produkci by byl hřích.
DSCN2759
Stejně jako švýcarské tradiční jídlo – Raclette, tvrdý kravský sýr se v rozkrojeném bochníku zahřeje a rozměklý se pak servíruje na talíř.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *