Kanton Valais (německy Wallis) je známý především díky monumentálnímu Matterhornu. My jsme ale zůstali v údolí řeky Rhôny a protože jedeme na e-kole, zastávka ve světovém sídle cyklistické federace – UCI (Union Cycliste Internationale) byla takřka povinností. Nemohli jsme minout St. Maurice (sv. Mořic) – nejstarší klášter v západní Evropě (ezaměňovat se St. Moritz, ten je v kantonu Graubünden). Opatství v St. Maurice oslavilo letos 1500 let od svého založení v roce 515. Vrcholem dne ale byl výjezd na nejmenší vinici na světě nad obcí Saillon.
Zámeček Chillon u Montereux je až kýčovitě krásný.Kdo by se nadál, že ve Švýcarsku bude erotický hypermarket..České elektrokolo u svatyně světové cyklistiky.Názorná výstavka vývoje jízdního kola (elektrokola pochopitelně chybí)Středisko UCI je vedle administrativní budovy hlavně obrovským velodromemA jeho stěny lemují fotografie legend světové cyklistiky – zde je Jaroslav Kulhavý v olympijském závodě z Londýna 2012.Nedalo nám to a tak jsme naše elektrokolo trochu potýrali na místním pump-tracku.Od roku 1128 klášter St. Maurice spravuje řád Augustiniánů.a právě se chystá svatba, tak nebudeme rušit.Některé výjezdy do vinic v údolí Rhony byly opravdu výživnéStejně jako skoro dozrálé víno, které je pěstováno v mnoha odrůdách.Vstup k pamětní Farinetově vinici, který je Jánošíkem či Robinem Hoodem švýcarské historie.Farinet byl penězo-kazcem, který ale své falešné peníze rozdával chudým. Byl za to stíhán a následně zabit.Na památku jeho touhy po svobodě byla založena tato nejmenší vinice, kterou tvoří jenom tři keře vína a oficiálně patří JV Dalajlámovi.Ve vesničce Saillon pod vinicí si historii rádi připomínají každoročními slavnostmi.Ve tvrdé konkurenci zdejších vinařů obstojí jenom ti nápadití.Biskupský hrad v Sionu, hlavního města kantonu WallisŠvýcarské víno není levné, vína z Francie a Itálie seženete i o polovinu laciněji.. ale neochutnat místní produkci by byl hřích.Stejně jako švýcarské tradiční jídlo – Raclette, tvrdý kravský sýr se v rozkrojeném bochníku zahřeje a rozměklý se pak servíruje na talíř.