Okolo Švýcarska den 7. – Cyklistika a historie v kantonu Valais

0

Kanton Valais (německy Wallis) je známý především díky monumentálnímu Matterhornu. My jsme ale zůstali v údolí řeky Rhôny a protože jedeme na e-kole, zastávka ve světovém sídle cyklistické federace – UCI (Union Cycliste Internationale) byla takřka povinností. Nemohli jsme minout St. Maurice (sv. Mořic) – nejstarší klášter v západní Evropě (ezaměňovat se St. Moritz, ten je v kantonu Graubünden). Opatství v St. Maurice oslavilo letos 1500 let od svého založení v roce 515. Vrcholem dne ale byl výjezd na nejmenší vinici na světě nad obcí Saillon.

Zámeček Chillon u Montereux je až kýčovitě krásný.

Kdo by se nadál, že ve Švýcarsku bude erotický hypermarket..

České elektrokolo u svatyně světové cyklistiky.

Názorná výstavka vývoje jízdního kola (elektrokola pochopitelně chybí)

Středisko UCI je vedle administrativní budovy hlavně obrovským velodromem

A jeho stěny lemují fotografie legend světové cyklistiky – zde je Jaroslav Kulhavý v olympijském závodě z Londýna 2012.

Nedalo nám to a tak jsme naše elektrokolo trochu potýrali na místním pump-tracku.

Od roku 1128 klášter St. Maurice spravuje řád Augustiniánů.

a právě se chystá svatba, tak nebudeme rušit.

Některé výjezdy do vinic v údolí Rhony byly opravdu výživné

Stejně jako skoro dozrálé víno, které je pěstováno v mnoha odrůdách.

Vstup k pamětní Farinetově vinici, který je Jánošíkem či Robinem Hoodem švýcarské historie.

Farinet byl penězo-kazcem, který ale své falešné peníze rozdával chudým. Byl za to stíhán a následně zabit.

Na památku jeho touhy po svobodě byla založena tato nejmenší vinice, kterou tvoří jenom tři keře vína a oficiálně patří JV Dalajlámovi.

Ve vesničce Saillon pod vinicí si historii rádi připomínají každoročními slavnostmi.

Ve tvrdé konkurenci zdejších vinařů obstojí jenom ti nápadití.

Biskupský hrad v Sionu, hlavního města kantonu Wallis

Švýcarské víno není levné, vína z Francie a Itálie seženete i o polovinu laciněji.. ale neochutnat místní produkci by byl hřích.

DSCN2759

Stejně jako švýcarské tradiční jídlo – Raclette, tvrdý kravský sýr se v rozkrojeném bochníku zahřeje a rozměklý se pak servíruje na talíř.

Sdílet